FF Melken

bij: Hein van Mol

Wat kunnen wij het verkeerd plannen met het weer in Nederland.

Op een van de warmste dagen van 2013 hadden we een hokbezoek afgesproken in het Noord- Brabantse. Deze keer viel de beurt aan Hein van Mol te Rijen.

Deze 65e jarige gepensioneerde melker tevens penningmeester van Airsport willen wij in deze rubriek aan u voorstellen.

Van beroep ‘toonkunstenaar’, naar ons simpele zielen verstand houdt dit in; trompettist en dirigent. Een artistiek beroep waar wellicht weinig Airsport leden, de fijne kneepjes van weten.

Vanaf zijn 8e jaar had Hein al duiven, vaak in combinatie met zijn vader.

Later zelfstandig te Breda en Tilburg, alleen de overnachtvluchten is in wedstrijdverband  gespeeld. Op deze zware vluchten, is enkel gevlogen met duiven op het nest en gedurende de gehele dag open hok.

Na twee ophok verplichtingen ( 2003 en 2006) in verband met de vogelpest, heeft Hein het roer omgegooid.

Door het gevoerde beleid binnen de NPO, ging de lol er snel af.

Een aantal uitstekende vliegers gingen het kweekhok in, de jongen uit deze koppels werden verkocht en wedvluchten was een gepasseerd station.

Een kweekcentrum was geboren.

De spanning om met duiven een kompetitie aan te gaan is in 2009/2010 geboren. Een beetje strijd en spanning had Hein toch nodig.

Vandaar de overstap naar onbevlogen postduiven (showduiven) en al gauw melde hij zich aan bij ‘De Keizer van de Show’.

Na een weifelend begin, immers alles moest geleerd worden, zijn er afgelopen winter een aantal mooie resultaten geboekt.

Een 4e plaats met de 4-tallen tijdens de Nationale Manifestatie in Houten (het zelfde aantal punten als de winnaar, maar minder uniform van kleur) is op zich zelf een knappe prestatie. Ook de 2e kampioen jonge doffer van uit de 4-tallen, over het gehele winterseizoen is een vermelding waard.

De herkomst van de duiven is voornamelijk: Theo Lamers, Lucas Harms en Gerard Olsthoorn. Afgelopen zomer is er streng geselecteerd om de collectie duiven op een nog hoger niveau te brengen.

Een paar verstandige opmerkingen van Hein zijn mij tijdens dit bezoek bij gebleven: zowel met vlieg als met showduiven moet je 365 dagen per jaar bezig zijn, wil je succes hebben.

En naar zijn zeggen: “Tis echt een mooie sport”.

Augustus 2013

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

bij: Jan van den Berg

Velen onder ons hebben geen idee waar Kruisweg ligt. Als ik u vertel dat het een buurtschap is, welke bij Bleiswijk behoort, vallen wellicht een aantal puzzelstukjes op zijn plaats.

Zo niet, het ligt in Zuid-holland, ten oosten van Zoetermeer. Echt associëren met Bleiswijk doet evenwel niemand, de snelweg A 2 snijdt namelijk het buurtschap af van Bleiswijk.

Ondanks dat zijn we op hokbezoek geweest bij Airsportlid Jan van den Berg.

Een aantal personen zullen hem herkennen, misschien niet van naam, echter Jan is elke woensdag aanwezig in Barneveld op de pluimveemarkt met een stand.

Ook de konijnenveiling in het Westland kan op zijn aanwezigheid rekenen.

De thans 58 jarige van der Berg is ongeveer 52 jaar duivenmelker echter met een onderbreking van een paar jaar, omdat in centrum van Bleiswijk geen hok geplaatst mocht worden. Vandaar de verhuizing naar Kruisweg.

Jan heeft nooit de vliegsport beoefend maar is nog steeds gepassioneerd van de duiven.

Een zeer fraaie kolonie Karel Meulemans duiven is in het Dumohok gehuisvest. Schitterende vogels, uiteraard fraai uitgedost met de herkenbare Meulemans kleuren. De herkomst van deze duiven komt voor een groot gedeelte van de hard vliegende Rotterdamse liefhebber Dries Kootkar.

In 2 andere hokken zijn Duitse Meeuwtjes en witte postduiven gehuisvest.

U begrijpt, het is zijn lust en zijn leven, echter in Barneveld wordt nogal eens een jong duifje verkocht. Ook handelt Jan in hamsters, marmotten, kleurmuizen, kleurratten en jonge konijntjes. Een aantal dierenspeciaalzaken kan hij ook tot zijn klantenkring rekenen.

Ook voor een hamster, muizen of konijnenkooi kan men bij Jan terecht.

Echt een beestenboel als je het erf betreedt, hoewel, de grote herdershond kijkt je dreigend aan. Volgens Jan doet hij echt niets, toch heb ik graag dat Jan zelf het hek openmaakt.

Gezellig even bijpraten met dit Airsportlid en dan kom je er achter dat we vanuit het verleden vele wederzijdse kennissen hebben. We wisten dit echt niet van elkaar.

Het maakt op zo’n zonovergoten zaterdag het leven aangenaam.

Juni 2013

Doorzoek de website

© 2013 Alle rechten voorbehouden.